torsdag 26. september 2013

Visiting the land




Så sist helg dro vi opp til Nyagatrare for å kikke på hus. Nyagatare ligger ca 3 timers kjøretur nord øst fra Kigali. Det ligger ca 30 km fra grensen til Uganda. Man må kjøre kjøre forbi Akagara naturreservat. Nydelig land og natur. Nyagatare ligger ca 10 km fra landområdet som vi skal starte vårt arbeid. Vi prøver å få tak i et hus i nyagatare fordi det er litt unna arbeidsplassen og så er det mer sentralt. Det er viktig for oss at vi kan skape et hjem der vi kan slappe av, puste ut og være oss selv. Vi trodde vi hadde funnet et fint hus men vi var derssverre litt sent ute. Så for dere som ber, be gjerne for at vi skal finne noe om ikke alt for lenge. Vi ønsker å flytte så fort som mulig egentlig. Vi har mye som ligger forran oss som på en måte står litt på vent. siden vi er kigali fortsatt.

Her er noen bilder fra landet og landsbyen vi skal jobbe på. Som dere kan se så er det ikke så mye på landområdet enda. Eneste er noen vanntanker som er koblet til en brønn lengre nede som ble borret for et års tid siden. Eneste som mangler nå er å erstatte solcellepanelen som får pumpa igang. Den ble dessverre stjålet og siden har ikke lokal befolkningen kunne benytte seg av dette rene vannet. Så å erstatte denne + sikre den bedre vil bli en første prioritet.

Dette er brønnen lengre nede i dalen

Landsbyen i nærheten



                                          Dette er Amiss og Mariette. Våre samarbeidspartnere






Denne delen av landet er kjent for sin kvegdrift. Her er en fin en:)



Ellers har vi i løpet av de siste ukene hatt noen gode møter med kollegaer og ledere ang. prosjektet her i Kigali. Opplever at vi forstår hverandre ganske bra (dette gjenstår og se;)) og at vi har fremgang i arbeid og planlegging. Vi har begynt å få venner blant de lokale og blant de andre invandrerene;) Dette betyr mye for oss. Nedenfor er det noen bilder fra en fest fra sist fredag hvor vi hadde hvor vi grillet, danset og koste oss:)

                                                                                                                                                                                                                                         


En annen litt artig ting vi har gjort denne uken er at vi har tatt våre første blod  prøver. Vi kjøpte oss et lite microskop før vi dro fordi vi ønsker å ta ett online labkurs (som WHO har) i hvordan å oppdage malaria o.l. En utfordring som jeg ser her i rwanda er at når folk blir syke tenker man som regel at det er malaria. Som det sikkert er i mange av tilfellene. Problemet kommer når da mennesker som kanskje ikke har malaria kjøper malaria medisin og tar det. Dette øker sjansene for resistens utvikling. Derfor ønsker vi, når vi starter helse arbeidet å kunne ta en blodprøve for å bekrefte eller avkrefte malaria, men også andre ting. Mikroskopet kunne hatt en noe bedre forstørrelse men det kule er jo at vi kan ta bilder med det:) Dette er jo bare en begynnelse.
Her er vårt første forsøk på ei dame (som er venn av vår venn) som for øyeblikket er på behandling for malaria. Vi tok med oss alt utstyret til hytta hennes. Tror kanskje det er ute av blodet allerede men spennende likevel:)

Ok, det var alt for denne gang. Dere hører plutselig fra oss igjen:)




                                                                              

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar