Da var endelig tiden for en oppdatering her igjen. Jeg beklager at jeg ikke har skrevet noe siden desember. Grunnen har stort sett vært at det har gått rolig for seg en tid. Vi har gjort en del grunnarbeid men ikke mye som er interessant for allmennheten for å si det sån. Kjedelig kontorarbeid, møter, skape kontakter, forstå kultur og samfunn og ikke minst venting. Sån er det altså generelt i oppstartsfaser men spesielt om man jobber i Afrika. Man skal lære seg til at ting tar tid og at man ikke kan løse ting så enkelt og greit som hjemme. Men det er en del av sjarmen av å jobbe på et så annerledes kontinent. Jeg tar det altså med et smil:)
Vi har endelig fått størstedelen av teamet hit nå. For øyeblikket bor Christian og Fiona med deres 3 skjønne barn i huset vårt. Det er så fint å ha dem her selv om stillheten brått forsvant da de flyttet inn for 3 uker siden.
Amiss og Marieth har kommet på plass i det nye huset deres som vi har hjulpet dem med å få bygget.
Amanda og Mike fra Kanada kommer om 2 uker. Mike er på et jordbruks kurs i Kenya for tiden. Det blir veldig spennende når han kommer tilbake med nye ideer og forhåpentlig gode planer for hvordan vi kan sette opp de forskjellige jordbruks prosjektene. En av prosjektene våre er å lage en naturmedisin hage. Vi jobber i samarbeid med en organisasjon som heter Anamed. De er doktorer og kjemikere fra Tyskland og forskjellige steder i Afrika som har reist rundt og forsket på de ulike medisinske plantene forskjellige kulturer i tropiske områder har brukt og studert på laboratorium for å se hvor stor medisinsk potens de har og dermed laget oppskrifter på doseringer ect. Det er jo nettopp det som kan være kritikkverdig ved bruk av naturmedisin at man ikke vet hvor mye man kan ta av det. Vi har derfor en del forskjellige typer planter som vi ønsker å jobbe med. En av de mest sentrale er planten Artemesia annua anamed. Dette er en plante som har vært brukt i Kina i tusenvis av år som behandling mot malaria. Planten har mange aktive virkestoff mot malaria, noe som forhindrer at resistens utvikles. WHO har også i det året kommet med anbefalingen om å bruke planten i tilleg til den tradisjonelle behandling i tablettform. For øyeblikket lages det tabletter, artimisin, av deler av plantene. De blir nå brukt som standard behandling ved malaria her. Dette er uansett et spennende prosjekt i dette området av Rwanda, da de er mest utsatt for malaria her. Vi har akkurat plantet om noen av plantene. Det har tatt oss litt tid, da først av alt trenger de mange uker på å vokse frem, men så har de blitt spist av fugl 2 ganger:-( Så lærte vi til slutt og lagde et bur til dem. Dette er bare test planter for å se hvor det er gode vekstvilkår for dem. Den virkelige produksjonen kommer på et senere tidspunkt. Derfor kommer det nok et større innlegg om dette senere.
De siste månedene har jeg hospitert på distrikts sykehuset her i nærheten. Dette, for å gi meg innsyn i hvordan det statlige helsesystemet virker, bygge kontakter og lære av de lokale helsepersonellet. Forholdene er virkelig annerledes enn hjemme i Norge. Der er mange flinke helsearbeidere men forholdene er ikke gode nok om jeg skal få uttale meg om den saken. Har vært på hovedsaklig indremedisink avdeling og fødeavdeling til nå. Det er begrenset hvor mye ansvar jeg kan ta. Hovedsaklig pga dårlige språkkunnskaper fra min side. Likevel føler jeg at jeg kan bidra noe.
Vi skulle ha begynt på prosjekt bygget i begynnelsen av februar, men igjen har det tatt litt lengre tid. Vi tror og håper likevel av vi får startet i løpet ev de neste par ukene. Vi har måttet kutte ned litt på størrelsen grunnet større kostnader enn forventet. Men om noen skulle ha anledning mottas gaver med stor takknemlighet:-) Vi begynner å få kartlagt ulike behov når det kommer til helsetilbud og vi får mer klarhet i hvordan vi ønsker å bygge det opp. Men foreløpig jobber vi i det små.
Vi (eller nærmere sagt de to danske Chistianene våre) har også begynt å utarbeide hvordan vi kan drive en yrkesopplæring/lærling tilbud innen bygg som de faktisk kan få noe betalt under opplæringen. Dette vil gjøre det mulig for lærlingene å gå til opplæring samtidig som de får noe å leve for. Ofte er ellers problemet at elevene er fraværende en del dager i uken for at finne arbeide for å kunne brødføde seg selv og familien
Ideen er å knytte treningsprogrammet opp mot virkelige bygge prosjekter. Ved siden av yrkesopplæringen er målet i tillegg å kunne utvikle og trene opp folk til å drive et eget firma. Om det går etter planen begynner vi i mai (etter den kraftige regntiden i april for da kan man ikke bygge likevel).
Her kunne vi faktisk hatt god bruk fo Geir Helge Ommundsen. Det er noe som ikke stemmer.... |
Som dere kan se har vi mange ting på gang og vi opplever at det begynne å rulle. Det er virkelig spennende og vi har så mange gode folk med oss.